PA mixer & mengpaneel

Ingangen van een PA mixer of mengpaneel

Er zijn dikwijls meerdere soorten ingangen of kanalen te vinden op een PA mixer. Zo zitten er XLR-ingangen op, die bedoeld zijn om microfoons aan te sluiten. Ook vind je er lijningangen in de vorm van 6,3 mm jack-connectoren voor instrumenten zoals gitaren en keyboards. De stereo-ingangen zijn meestal ook 6,3 mm jacks. Hiermee kun je bijvoorbeeld een cd-speler, een laptop of een andere mediaspeler koppelen. Uiteraard heb je dan wel een verloopkabeltje nodig.

Uitgangen van een mengpaneel of PA mixer

Een PA mixer heeft ook altijd een aantal uitgangen. De zogenaamde master-uitgang wordt gebruikt om het afgemixte geluid naar een versterker of actieve luidsprekers te sturen. Dat gebeurt via XLR- of Jack-aansluitingen. Vaak zijn er ook aux-outputs te vinden op een mengpaneel waarmee een audiosignaal naar één of meerdere monitoren of effectapparaten kan worden verzonden. Daarnaast zijn sommige PA mixers uitgerust met een uitgang om opname-apparatuur op aan te sluiten.

Soorten PA mixers

Naast de eerder genoemde digitale en analoge mixers, zijn er ook diverse andere mixers. In de horeca zien we bijvoorbeeld regelmatig de 19 inch mixers die eenvoudig in een 19 inch rack in te bouwen zijn, maar ook zone mixers. Met een zone mixer is het mogelijk om per zone het volume te bepalen. Ook kun je instellen welke muziek er in welke zaal of ruimte wordt afgespeeld. Onder meer de merken DAP, Apart, Dateq, JB Systems en LD Systems hebben zone mixers in hun assortiment.

Welk mengpaneel of PA mixer moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een PA mixer komen veel dingen kijken. Wat je jezelf vooral moet afvragen is hoeveel en wat voor soort geluidsbronnen en speakers je ermee wilt gaan gebruiken. Kortom: hoeveel en welke aansluitingen heb ik nodig? Daarnaast wil je weten of je effecten of andere functionaliteiten wilt op je mengpaneel. En zo ja, welk type? Het is zeker niet ondenkbaar dat je er zelf niet uitkomt en er graag eens met een kenner over wilt praten. Neem dan zeker contact op met onze klantenservice of kom naar de winkel in Cuijk. Onze professionals staan altijd voor je klaar om je te helpen bij vragen of het maken van een offerte.