Mengpaneel

Een mengpaneel, ook PA mixer, mengtafel of audio mixer genoemd, wordt gebruikt voor diverse toepassingen. Een mengpaneel brengt verschillende geluidsbronnen samen tot één mix. Je kunt hierbij kiezen voor een analoog of digitaal mengpaneel. Ze worden veelal ingezet bij live-evenementen. Denk bijvoorbeeld aan optredens van bands en orkesten. Wil je een mengpaneel kopen, dan ben je bij Fritz-Events aan het juiste adres. Wij hebben namelijk populaire PA-mixers van Soundcraft, Allen & Heath en LD Sytems voor scherpe prijzen en met een uitstekende service.

... Lees meer

Verschil tussen een analoog en digitaal mengpaneel

Een analoog mengpaneel heeft geen of beperkte software (computer) aan boord. Ieder kanaal heeft hierdoor zijn eigen fader en IQ knoppen. Ook simpele effecten, zoals compressie, reverb en chorus, kunnen hierop aanwezig zijn. Een analoog mengpaneel is hierdoor uitstekend geschikt voor simpele geluidsklussen of indien je gewend bent te werken met een analoog mengpaneel.

Een digitaal mengpaneel maakt gebruik van software en beschikt over een LCD of touchscreen scherm. De mogelijkheden die hierdoor ontstaan zijn ongekend en dit maakt een digitaal mengpaneel ongekend populair. De voornaamste mogelijkheden die een analoog mengpaneel niet kent staan hieronder opgesomd:

  • Je hebt de brede keus aan digitaal gestuurde effecten
  • Weinig tot geen last van ruis op je kanalen
  • Je kunt presets opslaan en kanalen "stapelen"
  • Je hebt slechts een ethernet kabel nodig om te kunnen verbinden met je stagebox
  • Compacter en minder fysieke knoppen

Dikke bossen kabels, grote zware mengtafels en langdurige soundchecks zijn tegenwoordig niet meer nodig door gebruik te maken van een digitaal mengpaneel. Daarnaast zijn digitale mengpanelen prijstechnisch interessant t.o.v. analoge mengtafels.

Andere soorten mengpanelen

Naast de eerder genoemde digitale en analoge mixers, zijn er ook diverse andere mixers. In de horeca zien we bijvoorbeeld regelmatig de 19 inch mixers die eenvoudig in een 19 inch rack in te bouwen zijn, maar ook zone mixers. Met een zone mixer is het mogelijk om per zone het volume te bepalen. Ook kun je instellen welke muziek er in welke zaal of ruimte wordt afgespeeld. Onder meer de merken DAP, Apart, Dateq, JB Systems en LD Systems hebben zone mixers in hun assortiment.

Welk mengpaneel of PA mixer moet ik kiezen?

Het kopen van een mengpaneel is niet altijd gemakkelijk. Wil je graag eerlijk en deskundig advies op dit gebied, twijfel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Door je de juiste vragen te stellen weten we je namelijk eerlijk en deskundig advies te geven. Het is namelijk belangrijk om te weten voor welke toepassing je het mengpaneel wilt gaan gebruiken om te weten welke het meest geschikt is. Ook kun je met ons contact opnemen voor een scherpe offerte en vragen over de levertijd of voorraad.